Kuntoutus

Vertaistuki

Vertaistukitoiminta on Sydänyhteisön ydintoimintaa. Se on vapaaehtoista ja vastavuoroista kokemusten jakamista ja tukea myötätuntoisessa ja kunnioittavassa ilmapiirissä. Lue lisää vertaistuesta tästä.

Vertaistukihaulla voit löytää koulutetun vertaistukihenkilön läheltä tai kaukaa. Vertaistukihakuun tästä.

Teemapäivät 2019

Teemapäivät tarjoavat itsehoitoon liittyvää tietoa terveydenhuollon ammattilaisilta sekä tietoa ja tukea sydänjärjestöstä. Päivän aikana tapaa muita samankaltaisen sairauden kokeneita ja saa vertaistukea arjessa selviämiseen.

Teemapäivät järjestetään Kuopion yliopistollisen sairaalan luentosalissa,
auditoriorakennus 1 AA kello 9-16.
Teemapäivät ovat avoimia ja maksuttomia. Ruokailu ja kahvit omakustanteisesti.
Ilmoittautuminen viikkoa ennen teemapäivää Savon Sydänpiiriin puhelimitse 017 261 1834 tai sähköpostilla savo(at)sydan.fi

Kuntoutumiskurssit uusille sydänpotilaille 2019

  • 13.-17.5. Kunnonpaikka, Jokiharjuntie 3, Vuorela
    (haku viim. 5.4.)

Kurssi on tarkoitettu uusille todetuille sepelvaltimopotilaille sekä äskettäin sydäninfarktin sairastaneille, pallolaajennuksessa tai ohitusleikkauksessa olleille (noin 2-12 kuukautta saadusta diagnoosista tai viimeisimmästä sydäntapahtumasta). Kurssi tarjoaa itsehoitoon liittyvää tietoa terveydenhuollon ammattilaisilta sekä tietoa ja tukea sydänjärjestöstä. Kurssin aikana tapaa muita samankaltaisen sairauden kokeneita ja saa vertaistukea arjessa selviämiseen. Kurssi on osallistujille maksuton. Kursseihin sisältyy kurssiohjelma, täysihoito ja majoitus kahden hengen huoneessa. Kursseille haetaan Sydänliiton SSL1-lomakkeella. Hakemukseen tulee liittää viimeisin epikriisi.

Voimaannu henkuisesti –toiminnalliset kuntoutumiskurssit 2019

  • 18.-22.3. Kunnonpaikka, Jokiharjuntie 3, Vuorela (haku viim. 1.2.)
  • 28.10.-1.11. Kunnonpaikka, Jokiharjuntie 3, Vuorela (haku viim. 13.9.)

Kurssilla saa tukea sydänsairauteen sopeutumisessa. Kurssilla liikutaan ja toimitaan yhdessä sekä keskustellaan psykologin kanssa. Kurssi tarjoaa itsehoitoon liittyvää tietoa terveydenhuollon ammattilaisilta sekä tietoa ja tukea sydänjärjestöstä. Kurssin aikana tapaa muita samankaltaisen sairauden kokeneita ja saa vertaistukea arjessa selviämiseen. Kurssi on osallistujille maksuton. Kursseihin sisältyy kurssiohjelma, täysihoito ja majoitus kahden hengen huoneessa. Kursseille haetaan Sydänliiton SSL1-lomakkeella. Hakemukseen tulee liittää viimeisin epikriisi.

Liikunnallinen sydänkuntoutus työikäisille (Custo cardio/ Vetrea)

  • Syksyllä 2019 kaksi kurssia, Kuopio/ Iisalmi. Tarkemmat päivämäärät selviää myöhemmin.

Kuntoutus on tarkoitettu sydänsairauksia sairastaville, ohitusleikatuille tai pallolaajennetuille, rohkaisua ja motivaatiota kaipaaville sekä riskiryhmiin kuuluville. Kuntoutuskurssilta saat eväät pysyvään elämäntapamuutokseen, ohjeet juuri sinulle sopivaan liikkumiseen sekä ajankohtaista tietoa ravitsemuksesta. Kuntoutuksen aikana määritellään yksilölliset sykkeen turva- ja hälytysrajat sekä henkilökohtaiset rasitustasot valvotusti ja turvallisessa harjoitteluympäristössä. 

Sepelvaltimotautipotilaan ryhmäneuvonta
(Tulppa-ohjelma)

Terveyskeskuksissa toteutetaan ryhmäneuvontaa valtimopotilaille, joka on osa potilaan hoitoa. Ryhmäneuvonta on tarkoitettu sepelvaltimotautipotilaille, lieviä aivoverenkiertohäiröitä sairastaville, tyypin 2 diabeetikoille ja niille, joilla on paljon sepelvaltimotaudin vaaratekijöitä. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni suuressa valtimotautiriskissä oleva tai jo valtimotautia sairastava potilas saa kuntoutusmahdollisuuden lähellä omaa kotipaikkaansa. Kuntoutuksella ehkäistään sairauden pahenemista ja uusia sairauskohtauksia.

Kuntoutusryhmiä toteutetaan kaikissa Pohjois-Savon kunnissa. Ryhmiin hakeudutaan terveyskeskusten kautta.

Lue lisää Tulppa-kuntoutuksesta Sydänliiton verkkosivuilta.

Suomen Sydänliitto ry:n kuntoutumis- ja sopeutumisvalmennuskurssit

Sydänliitto järjestää Raha-automaattiyhdistyksen tuella kuntoutumis- ja sopeutumisvalmennuskursseja. Kursseille voi hakeutua koko maasta, ellei erikseen ole mainittu toisin.  Kuntoutuskalenteri löytyy tästä.

Kunnonpaikka, Vuorela

Kuntoutus on suunnattu aikuisille henkilöille joiden työ- ja toimintakykyä haittaa ja heikentää sydänsairaus. Kuntoutuskurssille osallistuu myös kuntoutujan omainen tai läheinen. Tarkemmat tiedot Kunnonpaikassa järjestettävistä sydänpotilaiden kuntoutuskursseista löytyvät tästä.

Kyyhkylän kuntoutuskeskus

Sydänsairautta sairastavien aikuisten avomuotoiset kuntoutuskurssit, lue lisää tästä.

Sydänkuntoutuskurssit Joensuun Vetreassa

Kuntoutukset on tarkoitettu sydänsairauksia sairastaville aikuisille ja sepelvaltimotautia sairastaville aikuisille.

Kelan kuntoutuskurssit

Kelan kuntoutuskursseille haetaan Kelan lomakkeella KU 132 (harkinnanvarainen kuntoutus) tai lomakkeella KU 104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Kelan kuntoutushakemukseen liitetään B-lääkärinlausunto tai vastaavat tiedot sisältävä lääketieteellinen selvitys, josta selviää kuntoutuksen perusteena oleva sairaus tai vamma ja toimintakyky, suositeltu kuntoutus ja sen perustelut sekä tavoitteet. Kuntoutushakemus liitteineen on toimitettava Kelaan hyvissä ajoin ennen kuntoutuksen alkamista.

Lisätietoja www.kela.fi/kuntoutus
Kelan kuntoutuskurssit löytyvät kuntoutuskurssihausta